Renkaiden vaihto – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää renkaiden vaihdosta!

Onko renkaiden vaihtoaika lähellä? Renkaiden vaihto onnistuu helposti omin käsin, kunhan noudattaa hyväksi todettuja ammattilaisten ohjeita. Kokosimme yhteen artikkeliin kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää renkaiden vaihdosta.

Oikea aika renkaiden vaihtoon riippuu keliolosuhteista. Ilta-Sanomat muistutti vasta artikkelissaan, että talvirenkaita tarvitaan tänä vuonna vielä huhtikuussakin.

Jos joudut vaihtamaan puhjenneen renkaan tiellä, muista pukea päälle heijastinliivi ja laittaa hätävilkut vilkkumaan sekä viedä varoituskolmio riittävän kauas pysähtymispaikastasi. Pidetään yhdessä huolta omasta ja muiden tiellä liikkujien turvallisuudesta.

Renkaiden vaihto


Renkaanvaihto – näillä ohjeilla onnistut jo ensimmäisellä kerralla!

Kokoa tarvittavat työkalut. Auton oma tunkki soveltuu parhaiten hätätilanteisiin, joten suosittelemme hankkimaan renkaiden vaihtoon pienikokoisen hallitunkin. Tarvitset myös tukevan ristikkoavaimen sekä ruuvimeisselin. Mahdollisiin lukkopultteihin tarvitset adapterin, joka on syytä löytyä jatkossa myös vararenkaan luota. Turvallisuutta parantavat tunkin ja auton korin väliin sijoitettava puupalikka sekä yhden pyörän eteen sijoitettava stoppari.

Lopuksi vetäise käsiin kunnon hanskat ja olet valmis aloittamaan.

Näin vaihdat renkaat:

 1. Jos vaihdat autoon vanhat renkaat, tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaine.
 2. Valitse renkaiden vaihtoon tasainen ja kova alusta. Tunkki uppoaa helposti liian pehmeään maaperään.
 3. Laita käsijarru ja ykkösvaihde päälle tai käytä automaattivaihteistossa parkkiasentoa.
 4. Aseta stoppari pyörän eteen. Stopparin sijoituspaikkaan vaikuttaa vaihdettava rengas. Esimerkkinä sijoita stoppari oikean eturenkaan eteen silloin kun nostat vasemman takanurkan ilmaan.
 5. Poista pölykapseli renkaan päältä ruuvimeisselillä.
 6. Avaa renkaan pultit kevyesti jo ennen kuin nostat autoa tunkilla. Älä vielä poista pultteja, löysää vain. Käytä pulttien löysäämiseen ristikkoavainta tai rengasavainta.
 7. Aseta tunkki sille tarkoitetulle tunkkipisteelle, joka on lähinnä vaihdettavaa rengasta. Varmista, että tunkki on suorassa. Käytä puupalikkaa tunkin ja auton korin välissä. Jos olet epävarma tunkkipisteestä, katso auton ohjekirjasta Renkaan vaihto -kohta. Ohjekirjassa kerrotaan ne korin kohdat, joista autoa tulee nostaa.
 8. Nosta autoa tunkilla, kunnes rengas ei enää osu maahan. Jos olet vaihtamassa rikkinäistä rengasta, muista, että tilalle tuleva rengas on tyhjennyttä rengasta suurempi. Nosta silloin autoa vielä muutama sentti korkeammalle, jotta uusi rengas mahtuu paikalleen.
 9. Nyt voit irrottaa pultit kokonaan. Jos renkaassa on ruostetta ja rengas tuntuu olevan jumissa, kopauta rengasta vanteen irrottamiseksi.
 10. Puhdista vanteen kiinnityskohta ja aseta uusi rengas tai vararengas akselistolle.
 11. Kun rengas on vakaa, kierrä pultit ensin kevyesti käsin kiinni, kunnes ne eivät enää kiristy. Tarkista, ettei kierteisiin jää pieniä kiviä ja että pultit ovat muutenkin puhtaat. Voit myös lisätä pultteihin hieman rasvaa.
 12. Kiristä pultit loppuun asti ristikkoavaimella tai momenttiavaimella. Noudata pultteja kiristäessäsi oikeaa järjestystä. Älä ylikiristä pultteja. Tarkista renkaiden pulttien kiristykset noin 100-200 kilometrin ajon jälkeen ja tarkista myös renkaiden ilmanpaineet säännöllisesti.
 13. Laske auto alas. Kun auto on tukevasti maassa, poista tunkki.
 14. Laita pölykapseli paikoilleen ja toista samat vaiheet muiden renkaiden kohdalla.
 15. Jos poisotettu rengas on käyttökelpoinen vielä seuraavana kautena, merkitse renkaaseen sen sijainti - esimerkiksi vasen eturengas. Näin osaat seuraavalla kerralla laittaa renkaat takaisin oikeille paikoille. Puhdista varastoitavat renkaat ja varastoi ne kuivassa, viileässä ja auringolta suojaisessa paikassa.

Kesärenkaiden vaihto

Kesärenkaat saa vaihtaa autoon 1.3., mutta usein se on liian aikaista kelien puolesta. Kesärenkaiden vaihtoa kannattaa viivyttää siihen asti, kunnes yöpakkaset ovat ohi. Keväällä ajo-olosuhteet voivat vaihdella rajusti ja takatalvena on ikävä liukastella uusilla kesärenkailla.

Talvirenkaita on pakko käyttää joulukuusta helmikuuhun. Nastarenkaita saa käyttää pääsiäismaanantaita seuraavaan maanantaihin. Lain mukaan nastarenkaita saa kuitenkin käyttää pidempäänkin, jos keliolosuhteet niin vaativat. Nastattomia talvirenkaita saa käyttää pidempään.

Muistathan, että kitkarenkaiden pito märällä tai kuivalla asvaltilla on huomattavasti kesärenkaita huonompi. Kitkarenkaita ei siis kannata käyttää pitkälle kevääseen, vaikka laki ei sitä kielläkään.

Kesärengaspakko vaihtelee vuosittain

Kesärenkaat tulee vaihtaa talvirenkaisiin viimeistään 1.12., jolloin talvirengaspakko astuu Suomessa voimaan. Keliolosuhteista riippuen renkaiden vaihtoaika voi olla myöhemminkin.

Kesärenkaiden vaihtoa kannattaa viivyttää siihen asti, kunnes yöpakkaset ovat ohi.

Talvirenkaiden vaihto

Joka vuosi talvi yllättää autoilijat. Hoida talvirenkaiden vaihto ajoissa niin säästyt yllätyksiltä.

Nastattomien talvirenkaiden, eli kitkarenkaiden pito-ominaisuudet ovat parhaimmillaan lumisella tiellä. Jäisellä tiellä nastarenkaiden pitävyys on usein parempi.

Talvirengaspakko astuu voimaan 1.12.

Talvirenkaat on vaihdettava auton alle viimeistään 1.12. ja niitä on käytettävä vähintään helmikuun loppuun asti. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen.

Nastarenkaiden käyttöaika on sidottu pääsiäiseen, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain. Suomessa nastarenkaita saa käyttää pääsääntöisesti 1.11.–31.3. Sääolosuhteista riippuen maaliskuun lopulla nastarenkaiden vaihto tulee jo ajankohtaiseksi.

Talvirenkaiden vaihtoaika ottaa kuitenkin huomioon vuosien erilaisuuden. Talvirenkaat voi pitää auton alla siihen asti, kunnes kesärenkailla ajaminen on varmasti turvallista, eikä yöpakkasia ole enää odotettavissa.

Talvirenkaiden vaihto - talvirengaspakko astuu voimaan 1.12.Rengasmerkit

Antares brand
BFGoodrich brand
Bridgestone brand
Continental brand
Cooper brand
Delinte brand
Dunlop brand
Falken brand
Firestone brand
Fulda brand
General Tire brand
Gislaved brand
Goodyear brand
GT Radial brand
Hankook brand
Kleber brand
Kumho brand
Landsail brand
Linglong brand
Marshal brand
Maxxis brand
Michelin brand
Milestone brand
Nankang brand
Nexen brand
Nokian Renkaat brand
Petlas brand
Pirelli brand
Sailun brand
Sava brand
Semperit brand
Toyo brand
Tri-Ace brand
Tyfoon brand
Uniroyal brand
Vredestein brand
Yokohama brand
 

Tilaa uutiskirjeemme

Uutiskirjeemme tilaajat saavat sähköpostiinsa etuja ja tietoa uusista tuotteista ensimmäisinä. Uutiskirjeen uudet tilaajat saavat 10 euron alennuskupongin (voimassa vähintään 100 euron ostoksiin). Voit milloin tahansa myös perua uutiskirjeen tilauksen. Tilaa uutiskirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi ja paina lähetä. Tienaat samalla kympin. Laatusettiä!

Tienaa

10€